NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 1636 >>

ترك الزينة للحادة المسلمة دون اليهودية والنصرانية

64- Yasta Olan Müslüman Kadının Süslenmesi

 

أخبرنا محمد بن سلمة والحارث بن مسكين قراءة عليه وأنا أسمع واللفظ لمحمد قال أنبأنا بن القاسم عن مالك عن عبد الله بن أبي بكر عن حميد بن نافع عن زينب بنت أبي سلمة أنها أخبرته بهذه الأحاديث الثلاثة فقالت زينب دخلت على أم حبيبة زوج النبي صلى الله عليه وسلم حين توفي أبوها أبو سفيان بن حرب فدعت أم حبيبة بطيب فدهنت منه جارية ثم مست بعارضيها ثم قالت والله مالي بالطيب من حاجة غير أني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول لا يحل لامرأة تؤمن بالله وباليوم الآخر تحد على ميت فوق ثلاث ليال إلا على زوج أربعة أشهر وعشرا قالت زينب ثم دخلت على زينب بنت جحش حين توفي أخوها وقد دعت بطيب ومست منه ثم قالت والله مالي بالطيب من حاجة غير أني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول على المنبر لا يحل لامرأة تؤمن بالله واليوم الآخر تحد على ميت فوق ثلاث ليال إلا على زوج أربعة أشهر وعشرا وقالت زينب سمعت أم سلمة تقول جاءت امرأة إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم فقالت يا رسول الله إن ابنتي توفي عنها زوجها وقد اشتكت عينها أفأكحلها فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم لا ثم قال إنما هي أربعة أشهر وعشر وقد كانت إحداكن في الجاهلية ترمي بالبعرة عند رأس الحول قال حميد فقلت لزينب وما ترمي بالبعرة عند الحول قالت زينب كانت المرأة إذا توفي عنها زوجها دخلت حفشا ولبست شر ثيابها ولم تمس طيبا ولا شيئا حتى تمر بها سنة ثم تؤتى بدابة حمار أو شاة أو طير فتفتض به فقلما بشيء إلا مات ثم تخرج فتعطى بعرة فترمي بها وتراجع بعد ما شاءت من طيب أو غيره قال مالك تفتض به تمسح به في حديث محمد قال مالك الحفش الخص

 

[-: 5697 :-] Humeyd b. Nafi'nin bildirdiğine göre Zeyneb binti Ebi Seleme anlatıyor: Ebu Süfyan b. Harb vefat ettiği zaman kızı ve Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in eşi Ümmü Habibe'nin yanına girdim. Ümmü Habibe koku getirtti ve bu kokudan genç bir kıza sürdü. Elindekini de yanaklarına sürüp dedi ki:

 

"Valiahi benim kokuyla işim olmaz, ancak Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in:

 

''Allah Teala'ya ve ahiret gününe inanan bir kadına, kocası dışında ölen biri için üç günden daha fazla yas tutması helal olmaz. Ancak kocasının ölümünden dolayı dört ay on gün yas tutabilir'' buyurduğunu işitmiştim."

 

Sonrasında erkek kardeşi vefat eden Zeyneb binti Cahş'ın yanına girdim. O da getirttiği kokudan süründükten sonra dedi ki: "Valiahi benim kokuyla işim olmaz, ancak Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in minberde: ''Allah Teala'ya ve ahiret gününe inanan bir kadına, kocası dışında ölen biri için üç günden daha fazla yas tutması helal olmaz. Ancak, kocasının ölümünden dolayı dört ay on gün yas tutabilir'' buyurduğunu işitmiştim."

 

Ümmü Seleme'nin de şöyle dediğini işittim: Kadının biri Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve: "Ya Resulallah! Kızımın kocası öldü. Bu arada kızım gözlerinden rahatsızlandı, acaba gözlerine sürme çekebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Hayırf" karşılığını verdi ve şöyle devam etti:

 

"Dört ay on gün beklemesi lazımdır. Oysa Cahiliye devrinde birinizin kocası öldüğü zaman kadın bir yıl evinde bekler, yıl bitiminde de bir hayvan tezeğini atmak suretiyle yasını bitirirdi."

 

Humeyd der ki: Zeyneb'e: "Bir sene sonra deve tezeğini atma meselesi ne?" diye sorduğumda dedi ki: "Cahiliyede kocası ölen kadın ufak bir odaya girer, en kötü elbiselerini giyer ve üzerinden bir sene geçinceye kadar koku ve benzeri hiçbir şeye dokunmazdı. Sonra ona eşek, koyun ve kuş cinsinden bir hayvan getirilir, ona dokunup üzerine sürünürdü. (Tırnaklarının uzunluğundan) temizlenmek için dokunduğu hayvanların çok azı hayatta kalırdı. Sonra odadan çıkar, ona bir tezek verilir o da tezeği atardı. Bundan sonra da dilediği gibi koku ve benzeri şeyleri kullanabilirdi."

 

Malik, teftaddu'nun, kadının ellerini hayvanın üzerinde gezdirip üzerine sürmesi anlamına geldiğini söyler. Muhammed'in rivayetinde de hifş için Malik'in: "Dar ve küçük oda" dediği zikredilir.

 

Mücteba: 6/201; Tuhfe: 15874, 15879, 18259.

 

Diğer tahric: Hadisi Buhari (1280, 1281, 1282,5334,5335,5336), Müslim (1486, 1487, 1488), Tirmizi (1195, 1196, 1197) ve İbn Hibban (4304) rivayet etmişlerdir.

 

Ümmü Habibe ile ilgili bölümü 5663. hadiste, Ümmü Seleme ile ilgili bölümü de 5664. hadiste geçti.